In perioada 1 noiembrie 2014 – 31 august 2017, Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini „Înfrățirea” a fost partener în cadrul proiectului Abordarea provocărilor generate de noua legislaţie a muncii şi a dialogului social în România”, prin intermediul Programului de Cooperare Româno-Elvetian.

 Obiectivul proiectului consta in cresterea angajamentul partenerilor sociali şi al guvernului pentru construirea unui climat stabil, care să permită angajatorilor şi organizaţiilor sindicale să se implice în mod eficient în promovarea muncii decente şi a respectului pentru drepturile fundamentale ale libertăţii de asociere şi de negociere colectivă.

 Proiectul se adresează în principal partenerilor sociali, instituţiilor publice implicate în comisiile tripartite de dialog social, angajaţilor, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, migranţilor, specialiştilor şi ONG-urilor implicate în problematica pieţei munciii şi a dialogului social.

 Proiectul urmăreşte obţinerea a două rezultate importante:

 1. Stimularea şi creşterea calităţii dezbaterilor privind relaţiile industriale, dialogul social eficient, munca decentă, drepturile fundamentale ale libertăţii de asociere şi negociere colectivă, atât în rândul partenerilor sociali, cât şi a publicului larg.

2. Consolidarea capacităţii de organizare a mişcării sindicale din cele opt regiuni din România, pe baza schimbului de experienţă cu privire la dialogul social cu partenerii sociali elveţieni.

 Proiectul a fost structurat pe 9 activităţi interdependente, care vizează obţinerea celor două rezultate. Acestea sunt:

 1. Platforma www.relatii-industriale.ro – centralizează toate informaţiile de interes existente şi promovează noţiunea de “relaţii industriale” dincolo de sfera de interes a sindicatelor şi asociaţiilor patronale.

2. Cercetarea sociologică şi juridică – face parte din seria de instrumente de advocacy bazate pe dovezi şi îşi propune o evaluare ex-post a noii legislaţii a muncii şi a dialogului social, utilizate din 2011 până în prezent.

3. Catalogul formelor atipice de ocupare

4. Schimbul de experienţă între birourile Inspecţiei muncii şi partenerii sociali din România şi Elveţia

5. Programul de vizite cu echipe sindicale mixte elveţiano-române în 3 fabrici din Elveţia şi filialele lor în România

6. Help kit-ul pentru asistenţa lucrătorilor în procesul de înfiinţare a unui sindicat

7. Campania de conştientizare a importanţei dialogului social

8. White Paper. Document de politică publică privind legislaţia muncii şi a dialogului social

9. Conferinţa finală a proiectului .

 Coordonator proiect: Solidar Suisse (Elveţia)

 Parteneri proiect: Asociaţia Conect / ADOSAHROM (Responsabil proiect România), Confederaţia Naţionala Sindicală Cartel ALFA, C.N.S.L.R.-FRĂŢIA, Federația Sindicatelor din Comerț și Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea.

 Finanţare: Proiectul are un buget total de 617.756,00 CHF şi este co-finanţat printr-un grant elvetian, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană largita, în proporţie de 90% (555.980, 40 CHF) şi de 10% (61.775,60 CHF) de partenerii din proiect, în cadrul Programului de Cooperare Romano-Elvetian..

 In cadrul proiectului :

1. Au fost organizate sesiuni de informare, prezentare si instruire (vezi site www.serviciusor.ro ).

2.S-au elaborat studii si cercetari privind impactul noii legislatii asupra dialogului social

3.S-au tiparit brosuri privind: organizatiile sindicale, organizatiile patronale, negocierea contractului colectiv de munca, elemente de economie si analiza financiara, securitatea si sanatatea la locul de munca, informarea si consultarea salariatilor, comitetul european de intreprindere si s-a realizat o compilatie de spete de dialog social si dreptul muncii

4.S-au organizat seminarii de instruire pentru militantii sindicali, in vederea atragerii de noi membri in sindicate, pentru intarirea organizatiilor sindicale si implementarea dialogului social;

5. S-au efectuat vizite de lucru pentru infiintarea de noi sindicate, pentru unificarea sindicatelor din ramura noastra de activitate si pentru promovarea si implementarea dialogului social, in special prin incheierea Contractului colectiv de munca;

6. S-a promovat dialogul social si parteneriatul sindicat-patronat in presa si la toti factorii implicati/ responsabili.